ЧАСОВНИЦИТЕ ОТ ВИСША КЛАСА: ПРЕДМЕТ НА ИЗКУСТВОТО

ЧАСОВНИЦИТЕ ОТ ВИСША КЛАСА: ПРЕДМЕТ НА ИЗКУСТВОТО

20.04.2023

Съществуват някои завладяващи въображението тънкости в часовникарството, които водят началото си от наследените в продължение на стотици години традиции в майсторството. Предавайки тези традиции, специалистите на най-известните и авторитетни Ороложки (Часовникарски) Къщи знаят как да превръщат механичните машини в шедьоври на миниатюрното изкуство. Днес майсторството на изработката и тайните на довършителните операции се владеят от шепа представители на висшето часовникарство, чиято цел е естетическото усъвършенстване на механизма и подобряването на функционалните му качества.

 

ОКАНТОВАНЕ

Манимулацията се извършва на ръка за отнемане острия ръб на някой от мостовете, получената по този начин повърхност се полира до огледален блясък. Освен, че така се придава дълбочина и блясък на механизма, това улеснява последващите операции по неговото поддържане.

 

ЗАВЪРШВАЩА ОПЕРАЦИЯ ЗА ПОЛАГАНЕ НА ЖЕНЕВСКО КЛЕЙМО

Това е украсата, постигната чрез полиране с изключителна прецизност на повърхностите на мостовете на механизма, при използване на фина абразивна субстанция на четчица от чемширово дърво. Финишната обработка, наречена Женевско клеймо, характеризираща се с типични шарки, отделени една от друга от идеално полирани контури, представлява отличителна особеност на механичните луксозни часовници.

 

ИЗРАБОТКАТА (GUILLOCHE)

Тя представява фино гравиране върху циферблата или корпуса на часовника, което възпроизвежда рисунка, състояща се от симетрично пресичащи се извити линии, или в някои отделни случаи, по-сложни геометрически фигури. Тази украса се извършва от майстор-часовникар със специални инструменти и съоръжения, познати в най-висшата часовникарска традиция, която дарява познавачите с приятното чувство от вълшебните игри на светлините и сенките.

 

РЪЧНО ГРАВИРАНЕ

Рядко и благородно антично изкуство, при което майсторът гравьор ръчно създава различни украшения или прецизни и уникални персонализирани знаци върху повърхността на корпуса или върху механизма на часовника. Това изисква отлична техника и за реализирането му се отделя много време.




Наши партньори
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
(2) Всички права запазени © 2024 Online shop ClassicWatches.bg Дизайн и поддръжка Дот Медиа